2012. december 21., péntek

Ostrov u Macochy, Balcarka barlang, SzG3



A Morva karszton tett látogatásunk során a 4 meglátogatható barlang közül ez volt a 3. amit megnéztünk. A falu nevét azért vettük bele a hely nevébe, mert kivételesen a barlang neve nem azonos a hely nevével, viszont így könnyebb megtalálni. A barlangról nem írok sokat, egyszerűen szép, meg kell nézni. 
Amiről viszont írok, az az, hogy a csehek már megint hogyan oldottak meg dolgot. Minden barlangnál (a parkoló mellett) van egy fogadóépület, mellette egy viacoloros terület padokkal és kerékpár tárolókkal. Ugyanis a látogatók nagy része nem autóval, hanem kerékpárral érkezik (ez vonatkozik minden látnivalóra). Ami még érdekes, hogy amit kint letettek a látogatás előtt, azt utána meg is találják. A látogatóépületben van pénztár, szuvenírbolt, és vagy vendéglő vagy büfé. Ennyi. Nem engednek semmiféle bazárosodást, gagyihalmot. vattacukrot és egyéb bóvlit. Ami kapható, annak zöme cseh termék. Néhány helyen még található vinárium, ott viszont csak cseh borokat lehet kapni. Egy helyen még láttam cseh sajtokat áruló bódét. A tisztaság is példaértékű, de ez sem meglepő, mivel ez is mindenhol természetes. Tényleg van mit tanulni tőlük.
"Magáról a barlangról is azért néhány szót:
A Macocha-szakadéktól nem messze lévő Ostrov községtől délre, a Morva-karszt keleti mészköves felépítésű területének peremén, a festőien szép Suchy zleb, azaz Száraz-árok nevű sziklaszakadéknak a központjában tátong a Balcarka-barlangba vezető 5 méter magas bejárat. A barlang valójában két szinten fekvő, magas cseppkődómokkal összekötött bonyolult rendszer. A Lopac- és a Karzst-patakok vizeinek oldó munkája következtében jött létre, s ennek töbörjei ma a barlangtól északra és délre találhatók.
A barlang elülső szakaszát emberemlékezet óta ismerik. Számos figyelemre méltó őskori tűzhelynek és a régebbi kőkorszakból származó különféle kőeszközöknek, valamint jégkorszakbeli állatok csontmaradványainak a lelőhelye. Ezt a részt az imént említett Ostrov község lakói fedezték fel és tárták fel fokozatosan, 1923-tól kezdve.
A barlang bizonyos részeit 1936-ban egyesítették és a nagyközönség számára is megnyitották. A Balcarka viszonylag kis területén pazar, sokszínű cseppkő képződmények láthatók. E díszítmények, a kifejlett felszíni mészkő alakulatok, a jellegzetes melegkedvelő növényfajok, a gazdag régészeti és paleontológiai leletek, valamint a festőien szép vidék a Balcarka övezetét a Morva-karszt legjellegzetesebb területévé varázsolják."
Az idézet innen való:
http://www.barlang.hu/pages/es/cikkek/Morva-karszt.htm


Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

 Ostrov u Macochy, Balcarka barlang
 Ostrov u Macochy, Balcarka barlang
Ostrov u Macochy, Balcarka barlang, a fogadó épület 
A Morva Karszt térképe

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése