2012. december 19., szerda

České Budějovice, SzG3



České Budějovice dél-Csehország egyik legnagyobb városa, mely mégis megtudta őrizni kisvárosi hangulatát minden bájával egyetemben. Fontos szerepet játszott a huszita felkeléseknél, és egy időben itt tartották a császári ereklyéket is. Több okból is érdemes felkeresnünk e történelmi emlékkel és kincsekkel teli, Prágától 150 km-re található várost. Az irodalomban kicsit járatosaknak valószínűleg Svejk katonát idézi, míg a sörkultúra tudósainak a mára világhírű Budvar (Budweiser) sört juttatja eszébe, amelyet máig itt gyártanak. Van itt más látnivaló is: a II. Premysl Otakar főtér szépsége önmagában is megéri az utazást, a gótikus-reneszánsz Fekete-torony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városkára szépséges főterével és ámulatba ejtő középkori alapokon nyugvó alaprajzával, a kolostor és a Vasszűz tornya, amely a legenda szerint kínzókamraként is szolgált egy időben. Itt található a hazánkban is ismert Hardmuth ceruzákat gyártó Versatil ceruzagyár, mely már a XVIII. század óta működik.

Látnivalók:
Náměstí Přemysla Otakara II 
A város 100x100 méteres főterén több tucatnyi gyönyörű reneszánsz épületet találunk, ezek nagy része a XVI. században épült. A tér közepén az 1720-as években épült Sámson szökőkutat látjuk. A téren a szökőkút közelében van egy szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. Nem ajánljuk, hogy ezt keressék meg, mert a legenda szerint aki rálép, nem talál utána haza. A tér keleti oldalán a csak kívülről elegáns Grand Hotel Zvon épületét látjuk, figyeljük meg, hogy milyen különlegesen szép épület van közvetlenül mellette a Karla IV. utca sarkán. A tér másik oldalán az 1545-ben épült, 1730-ban újjáépített és bronzsárkányokkal kiegészített, majd a XIX. században kibővített Városháza épületét láthatjuk. A főtéri házak felújítását 2001 végén fejezték be.

Černá věž
A főtér északkeleti sarka mellett van közvetlenül az 1550 és 1578 között épített Fekete Torony. A torony egyszerre szolgált harang- és tűztoronyként; egy család (illetve több) egészen az 1950-es évekig élt a torony legfelső részén. A tornyot nem túl romantikus okokból hívják feketének: a XIX. században a kosztól lett ilyen a színe (azóta lemosták). Összesen 225 lépcsőfokon jutunk fel a harangig, ahonnan jó kilátás van a városra. A torony csak áprilistól októberig van nyitva. Évente egyszer lépcsőfutó versenyt is rendeznek a toronyban - a bátrak benevezhetnek rá.

Česká ulice
A főtérrel párhuzamos Cseh utcában szebbnél szebb gótikus és reneszánsz árkádos házakat láthatunk (pl. a 9. szám alatt). Ebben az utcában nagyrészt cseh mesteremberek (szabó, cipész, kovács) laktak, amikor a városnak még vegyes cseh-német lakossága volt. Ha a főtér forgatagát túl nagynak találjuk, itt nyugodtan gyönyörködhetünk a város szépségében.

Dominikánský klášster
A Dominikánus Kolostorba a Piaristicke náměstíről jutunk be; a kerengő folyosójáról jobbra van a bejárat magába a templomba (a kolostort 1949-ben bezárták, de a hozzá tartozó templom még ma is működik). A kolostor építését a város alapításával egy időben, 1265-ben kezdték, de az építkezést csak a XV. században fejezték be. A kolostort pénzverdeként is használták egy időben. A kerengő mellett ma egy kisebb kertet találunk, bent a templomban pedig szokatlanul hatalmas freskókat.

Solnice
A Sóház a kolostor mellett van. Lépcsős tetejéről könnyen felismerhetjük. 1531-ben épült. Előbb magtárnak, majd lőportárnak, végül sóháznak használták. A homlokzaton három, a hátsó falon egy kőből faragott arcot láthatunk. A legenda szerint tolvajokról mintázták őket, akiket a templomban kaptak rajta; fejüket vették, majd kifüggesztették a fejüket a Sóház falára. 

Budvarský pivovar
Sör! A világ egyik legismertebb sörgyára csak csoportosan látogatható. Jelentkezni a 77 05 341-es telefonszámon vagy valamelyik főtéri információs központnál!

Maga a városmag eléggé körülhatárolt (várárokkal - vízzel volt körülvéve, ennek zöme még most is jól látszik), közel kör alakú. Jól látszik, hogy egy megtervezett város, mivel csak merőleges és párhuzamos utcarendszerből áll. Ami még nagyon szimpatikus, hogy a folyópart (és a szigetek) sétányokkal határoltak, jól bejárhatóak (és szépek). Van a városban egy duzzasztó mű is, valószínűleg e miatt jól tudják szabályozni a vízszintet, mivel ez elég közel esik a járdaszinthez. Viszont pont e miatt nagyon vízközelinek (jó értelemben) érezzük a folyót. A cseheknél szinte mindenhol jól látszik az átgondolt vízgazdálkodás (bár a TV-ből látszik, hogy azért ott is vannak gondok, de az csak ténylegesen katasztrofális időjárási viszonyok között, az átlag helyzetet megoldják a vízrendszerükkel. Nem szégyenlik, hogy egy adott városban akár duzzasztó mű, vagy egyéb vízszabályozási létesítmény van). Ennek az előnyei is kiélvezhetőek (biztonságos vízi túrázás, gyönyörű séták a vízparton, egy kellemes összbenyomás a tájról, stb.). A belváros majdnem teljesen körbe van véve parkkal, ettől kifelé viszonylag könnyen lehet ingyen parkolni, legfeljebb egy kis plusz séta következik.

Jó kiinduló pont Ohrada, Hluboká, Rožmberk, Vyšší Brod, stb felé.



Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

(Szöveg: Wikipedia)

České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése