2012. december 19., szerda

Adršpach-i sziklák, SzG3Az Adršpach-i sziklaváros egy természeti csoda (és ilyenből itt van rengeteg). Homokkő sziklák olyan tömege, hogy ha valaki nem nézte meg személyesen, akkor ezt el sem tudja képzelni. A szépségéről nem is beszélek. Az egészben az a szép, hogy a nagy része akár kerekes kocsival is bejárható! A bejárattól a sziklatóig gyakorlatilag egy széles és vízszintes út vezet végig. Itt van egy gyönyörű kis barlang, ahol a tóból kikerülő víz zuhog lefelé (ezt a csehek még telefonkártyára is feltették). Itt balra fordulva egy kis lépcsősoron kell a tóhoz felmenni (főidényben némi várakozással), hogy a sziklák közé beékelt tavon tutajozhassunk (ez úgy 15-20 perc). Nem a beszállási helyre visznek vissza, hanem egy másik kikötőnél tesznek ki. Innen egy kis kerülővel vissza lehet jutni a lépcső aljához. Ha innen közvetlenül visszamegyünk a bejárathoz, akkor ez egy 2 1/2 órás túra. Mi nem ezt tettük, hanem ahogy mentünk visszafelé a bejárathoz, találtunk egy leágazást balra (kb 300 m-re a tótól). A kialakítása alapján hullámvasútnak neveztük el, mivel lépcső fel - lépcső le - lépcső fel - lépcső le .... jött egymásután. Mondanom sem kell, hogy a látvány egyszerűen fantasztikus volt. Erre tényleg rá lehet mondani: ezt látni kell! Az út befejezése is fantasztikus volt: elértünk egy ház (legalább 3 emeletes) méretű sziklatömböt, ami középen ketté volt hasadva. Ezen kellett kimenni a területről. Olyan keskeny volt, hogy a legtöbb helyen csak lapjával lehetett menni! Klausztrofóbiások valahogy kerüljék meg (nem tudom, hogy lehetséges-e), ugyanis legalább 30 m hosszú ez a keskeny rés! Ez után a sziklákat kívülről megkerülve egy turista úton vissza lehet jutni a bejárathoz. Ez a túra így kb. 4 óra hosszú!
Virtuális túra a webcímnél!
Utóirat: az égészben az a poén, hogy maga a környék úgy néz ki, mintha a Dunántúlon járnánk, szinte semmi nem utal arra, hogy mi van itt (de máshol sem), így aki nem tudja, hogy ezek a sziklavárosok itt vannak, semmi esélye, hogy megnézhesse. Ráadásul még a főútról is jócskán le kell térni (persze kitűnő úton), tehát véletlenül nem lehet ezekre ráakadni. Amit viszont itt láttunk az az, hogy a hollandok viszont tudták, hogy ide érdemes eljönni, annyian voltak, mint a hollandok (oroszok). Ebben a régióban is el lehet tölteni legalább 3-4 napot, mire a legfontosabb sziklavárosokat megnéztük.


Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Egyúttal megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Virtuális túrák:
1. a tó
2. a sziklák

 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
 Adršpach-i sziklák
Adršpach-i sziklák

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Egyúttal megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klíma- és villanyszerelés Budapesten és környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése