2012. december 21., péntek

Olomouc, SzG3



Erről a szép cseh városról még nem szóltam. Mikor a Morva karsztot néztük meg, ide is ellátogatunk egy rövid időre. A főteret (Városháza tér) és a Szent Vencel katedrálist néztük meg. 
Olmütz (csehül Olomouc, archaikus magyar nevén Alamóc, lengyelül Ołomuniec, latinul Eburum vagy Olomucium) város a Cseh Köztársaságban, Morvaország középső részén és az Olomouci kerület központja. A Felsőmorva-dombságon és a Morva folyón fekszik a környéke alkotja a termékeny Hanák régiót. A város 10 336 ha területén 100 381 lakos él (2006. január 1-jei adat). A városközpont tengerszint feletti magassága 219 m, és az északi szélesség 49°45´illetve a keleti hosszúság 17°15´ helyezkedik el. Olmütz legalacsonyabb pontja a Morva folyó, amely a város déli részén folyik. Brünn (Berén) mellett Morvaország történelmi központja. Jelenleg Olmützön székel a Palacký Egyetem (Univerzita Palackého, František Palacký-ról elnevezve) és az olomouci érsekség. Olmütz így Morvaország szellemi-lelki központja.
Olmütz egészen a II. világháború végéig német város volt. Ekkor a németeket a városból és egész Csehszlovákiából igen gyors ütemben kitelepítették. A város német jellege nyomon követhető például a polgármesterek nevéből is.
A város történelmi magja a Morva folyó által határolt. A központ a 11. században kezdett kialakulni, mai formáját a 19. században nyerte el. A városközpontban több kellemes hangulatú tér van. Ezek egyike a Felső tér (Horní náměstí), melyen a városháza van és az olmützi orloj (óra) a 15. századból. Emellett a Herkules és Caesar díszkút és az UNESCO védelme alatt álló olmützi Szentháromság oszlop, melyet 1740-ben emeltek. Jellegzetes műemléke az olmützi érseki székesegyház, a Szent Vencel dóm, ahol 1469-ben a cseh és morva nemesség egy része Mátyás királyt cseh királlyá kiáltotta ki. A székesegyházban nyugszik III. Vencel cseh és magyar király, akit 1306-ban Olmützön gyilkoltak meg. Ezen gyilkosság miatt halt ki a cseh Přemysl-ház. A centrum másik oldalán látható a Palacký Egyetem (korábban Ferenc Császár Egyetem, melyet 1573-ban) alapítottak, 1860-ban megszüntettek, majd új néven 1946-ban újraalapították.
A Városháza általam lengyel típusúnak nevezett tér közepén található (rynek a lengyel neve az ilyen tereknek - közel négyszög alakú, körben házak, középen a városháza). Itt is található egy Orloj, még ha nem is olyan híres, mint a prágai. A Szent Vencel katedrális pedig egyszerűen szép.
A pestis oszlopról azt kell tudni, hogy Európa legnagyobb barokk szoborcsoportja és UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

(szöveg:Wikipedia)

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

 Olomouc, a Városháza
 Olomouc, a Városháza
 Olomouc
 Olomouc, a Szent Vencel katedrális
 Olomouc, a Szent Vencel katedrális
 Olomouc, a pestis oszlop
 Olomouc, a Szent Vencel katedrális
Olomouc, az Orloj

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése