2021. július 15., csütörtök

Brno, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (az Egyetemi Botanikus Kert), SzG3

 

Az már eddig is világos volt, ha van egy botanikus kert a közelünkben, megpróbáljuk megnézni. Brno-ban kettő is van, ez az egyik. A másikkal nem volt szerencsénk (pedig nagyon szép és nagyobb, mint ez), de szombaton mentünk oda és kiderült, hogy csak hétköznap van nyitva. Megnéztem (így utólag) a honlapjukat, az szerint egyáltalán nincsenek nyitva a Covid miatt. Ez van

Visszatérve ehhez a botanikus kerthez. Kigyalogoltunk idáig, nekünk ez nem távolság. Ingyen be lehet menni, az üvegházak szerintem zárva voltak, bár olyan információm is volt, hogy némi belépődíj fejében be lehet menni az ötből négybe. Belül semmi mozgást nem láttunk, pedig ha valahol be lehetett menni, akkor biztosan 1-2 ember lett volna bent. 

Maga a botanikus kert viszonylag kis területű, viszont hihetetlenül fajgazdag és nagyon sok társulás is megtalálható benne. Nem túl régi, a kertet Josef Podpěra, a botanika professzora alapította 1922-ben. Alapvetően oktatási célokat szolgál, ezért irgalmatlanul sok faj található meg itt. Bár foglalkozik a Linné féle rendszertannal is, de főleg a Mendel féle hibridizációs kísérletek eredményeinek a bemutatása a cél. Sok növényföldrajzi táj is megtalálható itt. 

A kertben számos szobor és más műalkotás található, mind az üvegházakban, mind a szabadban. A legrégebbi egy béka szobor, amelynek szökőkútja az egyik medencénél 1947-ből származik. Az üvegházak előtt a különböző kőzettípusokból készített kompozíciókat Jan Šimek szobrász készítette 1997-ben, ezek jelenleg szökőkútként, kútként szolgálnak. 

Nagyon kellemes hely (a helyiek is előszeretettel jönnek ide pihenni).

Itt is voltak furcsa szobrok.

beszámoló Fotóalbuma ITT található.

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)



















Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése